Skip to main content
Treskavac sortirnica otok Krk

Otok Krk znatno iznad europskog prosjeka u odvojenom prikupljanju otpada

Prema trenutnim statistikama, veći dio Europe trebat će uložiti velike napore da postigne udio odvojeno prikupljenog otpada koji je otok Krk ostvario već 2015. godine.

Wed, 02/10/2016 - 09:09

Ovih dana je objavljen izvještaj Europske komisije o rezultatima odvojenog prikupljanja otpada u glavnim gradovima zemalja-članica EU, a izrađen je kao dio pripreme za primjenu novog paketa zakona o cirkularnoj ekonomiji.

Tako je javnost saznala da danas europski glavni gradovi prosječno odvojeno prikupljaju samo 19 % kućnog otpada, dok 80 % tog otpada još uvijek završava u zajedničkim kantama za smeće. "Velik dio tog otpada se ne može reciklirati jer je kontaminiran u procesu sakupljanja, što rezultira ogromnim gubitkom vrijednih sirovih materijala,  naglašeno je u priopćenju Europske komisije.

Uvođenje odvojenog prikupljanja stakla, papira, metala i plastike bila je obaveza zemalja- članica EU do 2015. godine. Novi paket zakonskih mjera, usvojen u prosincu 2015. godine, još više potencira odvojeno prikupljanje, a paket zakona uključuje ambicioznije ciljeve za komunalni otpad i ambalažu, sa zabranom bacanja na odlagališta odvojeno prikupljenog papira, metala, stakla, plastike i biootpada.

Novi ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović naglasio je da je sređivanje problematike gospodarenja otpadom prioritet njegovog mandata. Ministar je pri preuzimanju dužnosti rekao da će uskoro izaći s "konkretnim daljnjim koracima s ciljem stvaranja preduvjeta za uspostavu cirkularne ekonomije i resursno efikasnog društva".

Budući da smo mi na otoku Krku u 2015. godini "dohvatili" 50% odvojeno prikupljenog otpada, važno je naglasiti da smo to postigli u godini kada su samo Grad Krk, te naselja Vrh i Punat bili obuhvaćeni novim sustavom "od vrata do vrata", a da je ostatak otoka tek s 01. veljače 2016. krenuo s odvozom odvojenog otpada s kućnog praga. To je samo dokaz da proces odvajanja kojeg svi mi zajedno razvijamo već 11 godina pokazuje svoje dobre rezultate i pokazuje nam da smo na dobrom putu.

europa glavni gradovi odvajanje otpada