Skip to main content

Otvoreni građevinski radovi na kanalizacijskom projektu vrijednom 650 milijuna kuna

Kao što je i najavljeno ovoga ljeta u Zagrebu prilikom potpisivanja krčkoga „projekta stoljeća“, građevinski radovi na izgradnji kanalizacijske mreže priobalnog dijela otoka Krka započeli su ovih dana.

Thu, 11/30/2017 - 10:21

Kolaž fotografija s otvaranja radova iz EU projekta. Ministar Ćorić, direktor Mrakovčić, gradonačelnik Vasilić, načelnici i drugi uzvanici

 

 ​ 
 
Podsjetimo, u sklopu „Projekta prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na otoku Krku“ izgradit će se 85 km kanalizacijske mreže s 26 crpnih stanica, rekonstruirat će se 40 km vodovodne mreže, izgraditi dva nova, a nadograditi četiri postojeća uređaja za pročišćavanje otpadnih voda te izgraditi postrojenje za obradu mulja na Treskavcu. Broj kanalizacijskih priključaka povećat će se sa sadašnjih 10.500 na 18.500, čime će se u cijelosti dovršiti izgradnja kanalizacijskoga sustava priobalnog dijela otoka Krka te u potpunosti zaustaviti ispuštanje fekalnih voda u more. 
 
Građevinska mehanizacija prvo je stigla u grad Krk, gdje su iskopani prvi metri nove kanalizacije, a najkasnije do 4. prosinca radovi će početi i u svim ostalim dijelovima otoka Krka. U sljedećih 27 mjeseci otok Krk bit će veliko gradilište, a radovi će se prekidati samo tijekom turističke sezone, od 15. lipnja do 15. rujna, kako ne bi negativno utjecali na ostvarenje turističkoga prometa.
 
Prigodnu svečanost uz prve iskopane metre kanalizacijske mreže ispred Hotela „Dražica“ u gradu Krku popratili su gradonačelnik i načelnici krčkih lokalnih samouprava, čelni ljudi tvrtke „Ponikve voda“, predstavnici Primorsko-goranske županije te ministar zaštite okoliša i energetike, Tomislav Ćorić.  
 
Radovi će trajati 27 mjeseci i trebali bi biti gotovi do siječnja 2020. godine. Cjelokupni troškovi projekta iznose 650 milijuna kuna, od čega je najveći dio osiguran iz EU fondova. Ministar Ćorić čestitao Krčanima na odlično pripremljenom projektu.
 
Iz perspektive dosadašnje izgrađenosti kanalizacijske i vodovodne mreže na otoku Krku, riječ je o vjerojatno najvećem projektu na otoku Krku, nakon izgradnje Krčkoga mosta. Ujedno, ovo je jedan od većih projekata u Republici Hrvatskoj koji se sufinanciraju iz europskih fondova. Ovaj projekt znači jako mnogo za otok Krk, kako za njegove građane, tako i za otočno gospodarstvo jer će se tom investicijom u mnogome povećati kvaliteta života i turističke ponude. Čestitam načelnicima i gradonačelniku, a posebno direktoru Mrakovčiću, na dosad odrađenom poslu. Moja je želja da za 27 mjeseci ovdje zajednički obilježimo kraj radova. Siguran sam da će biti tako i da će se sve planirane aktivnosti završiti u najavljenome roku, rekao je ministar Ćorić.
 
Ukupna vrijednost projekta, uključujući i troškove „papirnate“ faze, iznosi 650 milijuna kuna. Sami građevinski radovi stajat će 511 milijuna kuna (bez PDV-a), od čega se 369 milijuna (72,25%) odnosi na bespovratna EU sredstva, osigurana iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, dok će ostatak od 142 milijuna (27,75%) u jednakim omjerima podmiriti Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Hrvatske vode te krčke jedinice lokalne samouprave s „Ponikvama“. - 
 
Nakon provedene zakonom predviđene međunarodne natječajne procedure, za izvođače radova izabrana je slovenska zajednica ponuditelja: Gorenjska gradbena družba d.d. iz Kranja i Kolektor CPG d.o.o. iz Nove Gorice. Podizvođač radova je GP RIJEKA d.d., vođenje projekta povjereno je tvrtki Ernst&Young Savjetovanje d.o.o. iz Zagreba, a nadzor zajednici ponuditelja WYG savjetovanje d.o.o. i Institutu IGH d.d., također iz Zagreba.
 
 
Još nas čeka provedba natječaja za uređaje za pročišćavanje otpadnih voda. Četiri postojeća će se dograditi, tj. upotpuniti sustavima biološkog pročišćavanja, a dva nova biološka pročistača izgradit će se na priobalnom području Dobrinjštine i u Baški. Kompostanu čija je izgradnja također uključena u projekt izgradit ćemo na odlagalištu Treskavac. Izvan ovog projekta ostao je Vrbnik, zbog neisplativosti investicije prema EU standardima. No, problem kanalizacijske mreže u Vrbniku rješavat ćemo paralelno s ovim projektom i uvjeren sam da će i to područje dobiti kanalizaciju do 2023. godine, do kada je rok za rješavanje odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u svim aglomeracijama preko 2.000 stanovnika, na što se Hrvatska obvezala ulaskom u EU. Isto tako očekujemo da ćemo i u Staroj Baški izgraditi uređaj za pročišćavanje i podmorski ispust, čime će se u potpunosti riješiti pitanje zbrinjavanja otpadnih voda na kvalitetan način, pojasnio je direktor Ponikve Frane Mrakovčić.
 
U ime čelnika krčkih lokalnih samouprava, zadovoljstvo projektom izrazio je krčki gradonačelnik, Darijo Vasilić
 
Drago mi je da danas imamo priliku uvesti izvođače u posao. Ovo je zajednički projekt krčkih lokalnih samouprava kojim će se doći do željenog komunalnog standarda na priobalnom dijelu otoka krka. Nakon što smo uspješno riješili sustav vodoopskrbe i ekološkog zbrinjavanja otpada, ovim ćemo projektom završiti komunalno opremanje otoka Krka. Time će se ekologija na otoku Krku podići na zavidnu razinu, dostojnu standarda 21. stoljeća. Osobito nam je drago da je naše zadovoljstvo danas s nama došao podijeliti i ministar Tomislav Ćorić, rekao je Vasilić.
 

Do 2030. – „zeleni“ otok Krk

Ovaj projekt, uz projekte koje smo već proveli, kao i sve one druge programe koje provodimo, osobito na planu energetske neovisnosti, vodi nas ostvarenju našega cilja, a to je da Krk do 2030. godine postane „zeleni otok“. To će biti nemjerljiv doprinos još boljem pozicioniranju našega otoka na turističkoj karti Hrvatske, a svima nama koji živimo na Krku omogućit će kvalitetniji život, poručio je direktor Mrakovčić.