Skip to main content
Predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na Treskavcu

Radni posjet direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost KD Ponikve Eko otok Krk

Dana 15. ožujka 2016. održan je radni posjet vodstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost otoku Krku. 

Thu, 03/17/2016 - 13:35

Više nije potrebno ponavljati koliko se truda ulaže u poboljšanje gospodarenja otpadom i energetske učinkovitostina razini cijele Europske Unije. Riječ je o nezaustavljivom razvojnom procesu, koji će prije ili kasnije dovesti do prevlasti cirkularne, intelektualne, kreativne ekonomije nad onom proizvodno-linearnom koja je naposljetku uvijek dovodila do odbacivanja viška dobara i njihovog zakapanja na odlagalištima otpada.

Otok Krk istaknuo se kao jedna od najrazvijenijih sredina gdje se pitanja zaštite okoliša shvaćaju ozbiljno. Dokaz tome je i jučerašnji posjet direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Svena Muellera sa suradnicama  otoku Krku.

Istaknuo je g. Mueller činjenicu da u većini slučajeva najviši dužnosnici jedinica lokalne samoupravo nemaju ideja niti rješenja za uspostavljanje zadovoljavajuće infrastrukture, te rješenja očekuju od županijskih uprava, ministarstva ili samog Fonda.

Direktor Frane Mrakovčić na sastanku s direktorom Fonda Svenom Muellerom

Sven Mueller, Fond za zaštitu okoliša i energestku učinkovitost

Tijekom sastanka s direktorom Ponikvi Franom Mrakovčićem potegle su se sve teme Ponikvine djelatnosti. Kroz prezentaciju su iznesene ključne informacije o povijesti i razvoju infrastrukture, te su raspravljene i goruće teme bitne za blisku budućnost. Jedna od glavnih tema bila je metodologija rada budućih regionalnih centara među kojima je Marišćina, kao i pitanje pretovarnih stanica koje će zamijeniti sadašnja lokalna odlagališta.

Posebno je zanimljiva bila tema tržišta sekundarnih sirovina, odnosno kompanija koje mogu otkupiti odvojeno prikupljeni otpad za recikliranje, te ga zatim prodavati industriji. Još uvijek je slaba ponuda takve usluge u Hrvatskoj, zbog čega je i gospodarenje otpadom neučinkovito. Uz dobru organizaciju i suradnju komunalna društva putem prodaje sekundarnih sirovina mogu pokriti režijske troškove odvojenog skupljanja otpada, kako ih ne bi pokrivali građani, u vidu viših cijena komunalnih usluga.

Direktori su se dotakli teme povlačenja financijskih sredstava iz fondova Europske Unije, te je iznesena ideja da Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prijavi jedan jedinstveni projekt kojim će dobiti pravo na određeni iznos, te ga zatim dijeliti kroz lokalno organizirane natječaje. Na taj će način jedinice lokalne samouprave i njihova komunalna društva poštediti velikih pojedinačnih napora u ostvarivanju prava na financiranje.

Direktor Fonda pokazao je da izuzetno cijeni rad Ponikve, i postavljao je pitanja vezana uz brojne detalje, poput informacija o brani na akumulaciji Ponikve, budućem projektu povišenja brane, budućim sustavima biološkog pročišćivanja otpadnih voda u sklopu EU projekta, sortirnici i kompostani na Treskavcu, planovima za neintegrirana fotonaponska postrojenja.

Iako se općenito kaže da je ekologija obrnuto proporcionalna ekonomiji, zaključak je da ulaganje u zaštitu okoliša dugoročno dovodi do daleko boljih rezultata i zato razvoj i ide u smjeru cirkularne ekonomije.