Skip to main content
krčki vrtići, akcija "Sijemo sjeme u vrtićima", Ponikve - eko kum,

Krčki vrtići uspješni u projektu "Sijemo sjeme u vrtićima"

Krčki vrtići uspješno izvršavaju svoj projekt "Sijemo sjeme u vrtićima", a ponosni eko kum ovoga projekta je i TKD "Ponikve". Projekt je iniciran na prijedlog Udruge za promicanje urbane agrikulture od strane Savjeta za politiku prehrane Grada Krka, a cilj projekta je uspostavljanje vrtova za uzgoj povrća i voća za edukaciju, usvajanje navika o zdravoj prehrani, održivom načinu života, te aktivnom građanstvu. 
Ovim se projektom utječe na kvalitetu života, zdravlje i odrastanje djece, barem djelomično prevenirajući problem koji nastaje nezdravom prehranom.

Sun, 07/24/2016 - 14:57

Srebrni status eko vrtića svake godine krčki vrtići opravdavaju sve intenzivnijim i kvalitetnijim radom omogućujući djeci stjecanje navika zdrave prehrane i općenito zdravih životnih navika.

Od ove se godine posebno ponose projektom "Sijemo sjeme u vrtićima" koji je iniciran  na prijedlog Udruge za promicanje urbane agrikulture, a od strane Savjeta za politiku prehrane Grada Krka. Cilj projekta je uspostavljanje vrtova za uzgoj povrća i voća za edukaciju i usvajanje navika o zdravoj prehrani, održivom načinu života i aktivnom građanstvu.

Ovim projektom zasigurno su utjecali na kvalitetu života, zdravlja i odrastanja djece,  barem djelomično prevenirajući problem koji nastaje nezdravom prehranom. Iako se u vrtićima njeguje praksa kvalitetnih i raznovrsnih obroka, brojna djeca nemaju usvojenu naviku zdrave prehrane. Ovaj problem može se povezati sa stilom obiteljskog života. Naime, zbog preopterećenosti svakodnevnim obvezama brojne obitelji biraju lakši i brži način nabave hrane i prehrane, što često dovodi do nezdravih navika prehrane. Također, njegujući ovakav odnos prema prehrani, djeca sve rjeđe imaju mogućnost upoznavanja pridnog ciklusa uzgoja hrane. Budući da djeca najkvalitetnije i prirodno uče kada su aktivno uključena, u svakom vrtiću formirali su povrtnjake u kojima svakodnevno borave i rade. Kao uvod u projekt organizirali su stručno usavršavanje za sve odgojitelje na temu "Sijemo sjeme" koje je održano od strane predstavnika Savjeta za politiku prehrane Grada Krka. Odgojiteljice iz Dječjeg vrtića "Duga" iz Zagreba na radionici za odgojitelje predstavile su vlastiti rad na ovu temu. Nizom primjera koji su bili popraćeni fotodokumentacijom na praktičan su način uvele krčke odgojitelje u ovaj projekt te su se izrodile mnoge ideje za njihov daljnji rad. Ove su edukacije utjecale na podizanje eko svijesti i važnosti o životu u skladu s prirodom.

Nakon što je ova eko tema procijenjena iznimno korisnom i važnom u smislu postizanja dobrobiti za djecu, svaki vrtić, u skladu sa svojim prostornim mogućnostima, formirao je povrtnjak. S ovim projektom upoznali su i roditelje, a uključili su i širu lokalnu zajednicu. Ponose se velikim odazivom roditelja u pomoći pri pripremi vrtova za sadnju (oranje, kopanje, nabavka humusa, sadnica, sjemena i alata za rad). Posebno hvala zaslužuju odazvani roditelji, naš eko kum TKD "Ponikve" i TKD  "Vecla".

Projektom "Sijemo sjeme u vrtiću" utjecali su na promjenu svijesti o važnosti zdrave prehrane i na činjenicu koliko sami možemo utjecati i biti zaslužni za vlastito zdravlje.

krčki vrtići, akcija "Sijemo sjeme u vrtićima", Ponikve - eko kum, krčki vrtići, akcija "Sijemo sjeme u vrtićima", Ponikve - eko kum, krčki vrtići, akcija "Sijemo sjeme u vrtićima", Ponikve - eko kum,