Skip to main content
ponikve voda

Obilježili smo Svjetski dan voda

Svaki dan za nas je Dan voda. Međutim, na ovaj dan, 22.ožujka, imali smo lijepo prijepodne s vrtićarcima iz Baške koji su obišli našu vodoopskrbnu infrastrukturu.

Wed, 03/22/2017 - 16:16

Od 1993. godine 22. ožujka se obilježava kao Svjetski dan voda. Svake godine ovaj dan obrađuje jednu temu vezanu uz vode i zaštitu voda, te uz osvještavanje o nedostatku pitke vode u pojedinim dijelovima svijeta, a ovogodišnja je tema «why waste water?», odnosno prevedno na hrvatski «otpadne vode». Kao otočko vodoopskrbno komunalno društvo, nastojimo dolično obilježiti ovaj dan, iako za nas svaki dan predstavlja dan voda, kao što svaki dan nastojimo stanovnicima svih generacija približiti funkcioniranje vodovodne infrastrukture, kao i sustava gospodarenja otpadom. 

Utorak, 22. ožujka 2017. nije bio sasvim običan dan na izvorištu i vodospremi Ponikve. Povodom Svjetskog dana voda ugostili smo posjet mališana iz Dječjeg vrtića Baška. U devet ujutro autobus je stigao pred zgradu u kojoj se nalaze crpna stanica i vodosprema, i mališani su svoje razgledavanje otočke vodovodne infrastrukture započeli u postrojenju crpne stanice i filtera.

Vrticarci u razgledavanju vodovoda

Tamni ambijent tog prostora ispunjenog ventilima i cijevima pobudio je u njima znatiželju, a najviše su se razveselili kada je pumpa koja čisti filtere nakratko puštena u pogon i imali su osjećaj da se ispod njih nalaze mali slapovi.

Sljedeći korak u razgledavanju bila je vodosprema, gdje se se našli pored ograde s pogledom na niz cijevi koje šalju vodu prema različitim stranama otoka. Strpljivo su se jedan po jedan penjali do prozora s kojih je pogled na unutrašnjost vodospreme.

Vrticarci u razgledavanju vodovoda

Vrticarci u razgledavanju vodovoda

Ispred samog jezera Ponikve saznali su da ovo područje nije samo izvorište pitke vode, nego i stanište brojnih ptica. Na tlu pred jezerom bilo je puno malih grančica s kojima su se kratko poigrali. Potom su sjeli ispred autobusa i "degustirali" vodu – svatko od njih dobio je čašu vode za «probati».

Vrticarci u razgledavanju vodovoda

Vrticarci u razgledavanju vodovoda

Vrticarci u razgledavanju vodovoda

 

Posjet laboratoriju

Slijedio je drugi dio ovog prijepodnevnog edukativnog izleta. U zgradi sjedišta Ponikve posjetili su laboratorij. Bili su veseli i prepuni odgovora na pitanja laboratorijskih djelatnica.

 

Za što se voda koristi? Za piti! Za prati suđe! Za bazen!

 

Gdje je sve voda? U jezeru! U rijekama!

 

Kakva voda mora biti? Čista! Bistra! Bez mirisa! Provjerena!

 

U prostoru laboratorija djeca su znatiželjno promatrala laboratorijsku opremu, a zatim su imali prilike vidjeti i kako se ispituje tvrdoća vode, kroz pokuse «u bojama».

Vrticarci u laboratoriju

Slijedio je povratak u vrtić radi ručka, a dojma smo da su se djeca odlično zabavila u ovom istraživanju. Inače, bašćanski je vrtić do sad organizirao raznovrsna terenska istraživanja za svoje mališane, i to po tematskim cjelinama koje im se nastoje približiti. Tako su kroz tematsku cjelinu «svemir» posjetili riječku zvjezdarnicu, a ovaj im je izlet dio cjeline «voda». Njihovi su mališani posjetili i Šumarski institut u Jastrebarskom, koji će ove godine primiti vrtićku grupu ili školski razred koji osvoji grupnu nagradu na našem eko nagradnom natječaju.