Skip to main content
Krk suhozidi

Otok Krk i Deklaracija Primorsko-goranske županije o gospodarenju otpadom

Thu, 01/22/2015 - 14:04

Potkraj, sada već prošle, 2014. godine donesena je Županijska deklaracija o gospodarenju otpadom. Pet točaka Deklaracije sada definira sve o čemu se dosad govorilo u kontekstu gospodarenja otpadom, sve što se smatralo najboljim rješenjem za okoliš i stanovnike te sve ono što pojedine zajednice već aktivno provode.

Temelj Deklaracije odnosi se na pet R-načela (5R):

  1. Redizajnirati (proizvod)
  2. Reducirati (uporabu)
  3. Rabiti (ponovo)
  4. Reciklirati
  5. Razgraditi

Uzimajući u obzir zdravlje stanovnika i okoliša te gospodarsku održivost, Deklaracija odbacuje sve varijante spaljivanja, kojim se gube korisne sirovine, a okoliš zagađuje toksičnim spojevima. Spalionice se općenito smatraju zastarjelim rješenjem koje se primjenjivalo prije nego što se pojavila svijest o važnosti recikliranja/ponovne upotrebe (eng. recycle-reuse).

Deklaracija predviđa obavezno sudjelovanje jedinica lokalne samouprave u izgradnji sustavne prakse odvojenog prikupljanja otpada, uz omogućavanje adekvatne prerade i recikliranja prikupljanjem bio otpada radi kompostiranja. Upravo otok Krk je trenutno jedini na razini Županije koji ima navedenu infrastrukturu; ipak, postoje još napredniji i zahtjevniji standardi za primjenu u budućnosti, poput natkrivene kompostane.

Pritom zadnja točka Deklaracije napominje da je svaki stanovnik obavezan doprinjeti zdravlju i kvaliteti vlastitog okoliša, aktivnim sudjelovanjem u održivom gospodarenju otpadom. S obzirom na to da navike odvajanja i ponovnog korištenja otpada ne nastaju preko noći, predviđa se sustavan rad na edukaciji i rastu ekološke svijesti svih korisnika, stalnih i povremenih stanovnika otoka.