Skip to main content
Priče s eko otoka

Priče s eko otoka

Thu, 01/29/2015 - 13:05

Eko otoci

Zanimljiva je ovo igra riječima. Inače se grupe uličnih kontejnera za odvajanje otpada u stručnim i popularnim razgovorima nazivaju „eko otocima“. Mi imamo jedan pravo, geografski otok, koji je eko otok. Najviše napreduje ka održivom razvoju, odgovornom raspolaganju resursima, a razvija i  korištenje obnovljivih izvora energije.

Od vrata do vrata

Danas je sve online, ali odvoz otpada ipak nije moguć preko interneta  Često kad izlazimo iz kuće trebamo ponijeti vrećicu s otpadom, a jednako je tako često i zaboravimo. Pritom nisu problem plastične i staklene boce, komadi kartona i slično, jer taj otpad nam ne smrdi, a možda ga i ponovno upotrijebimo. Boce uglavnom nosimo na otkup za povratnu naknadu, zar ne?

Smeta nam, dakako, biorazgradivi otpad, ili prevedeno na narodski jezik, kore od krumpira i banane, vrećice čaja, ostaci od kuhanja. Isto tako, smeta nam ona mala količina tzv. miješanog komunalnog otpada, odnosno onog koji se ne reciklira, a to su uglavnom vate i popularne vlažne maramice, a ponekad i pelene. 

S postupnim uvođenjem sustava odvojenog prikupljanja otpada od vrata do vrata, više ne moramo brinuti jesmo li zaboravili spomenutu vrećicu, niti ćemo je zabunom ubaciti u krivi ulični kontejner. Umjesto toga, imamo kućne kante koje netko odvozi ispred naših vrata. Perfektno!

Vaša priča

Na vama je red! Kako vi živite na eko otoku i doprinosite mu? Ispričajte nam svoju priču, u riječi, slici, zvuku i videu. Ne morate biti umjetnici, profesionalni fotografi i snimatelji, pisci ni pjesnici. Dovoljno je malo dobre volje i zanimljiva priča za poručiti. Kao da ste na druženju s prijateljima, pa to podijelite preko društvenih mreža s prijateljima koji nisu prisutni, tako prenesite svoju priču s eko otoka, kako bi mi preko društvenih mreža to prenijeli vašim sugrađanima!

Primjer jedne jednostavne a moćne priče s eko otoka!