Skip to main content
Kamp Njivice zeleni otoci

Prije, pa poslije

Kako se turizam prilagođava sustavu odvojenog prikupljanja otpada? Donosimo primjere unaprijeđenja iz Kampa Njivice.

Thu, 10/06/2016 - 15:34

Promjena u načinu odvojenog prikupljanja otpada veliki je izazov, a postizanje dobrih rezultata još veći. Nije dovoljno samo komunicirati o postupnom uvođenju modela “od vrata do vrata” za domaćinstva, jednako je važno motivirati i educirati naše privrednike na odgovornije postupanje s otpadom. Prvenstveno u turističkoj djelatnosti gdje su ogromne mogućnosti za napredak u našim kampovima koji čine gotovo trećinu smješajnih kapaciteta na Krku, a gosti sami odvajaju svoj otpad u raznobojne kante i kontejnere. Prošlih su godina kampovi dobili edukativne letke i plakate, a ove smo godine krenuli korak dalje.

U svibnju 2016. godine održan sastanak vodstva Ponikvi s predstavnicima svih otočkih kampova, kako velikih kampova u sklopu turističkih kompanija, tako i malih obiteljskih kampova. Cilj sastanka bila je prezentacija i informiranje o mogućnostima u odvajanju otpada.

Prisutni vlasnici i upravitelji iznijeli su svoje probleme i izazove vezane uz konkretne situacije na terenu, a stručnjaci Ponikvi su im ponudili rješenja. Ukratko, uspostavljena je suradnja i započele su aktivnosti koje će dovesti do jasnije označenih i urednijih zona zelenih otoka u kampovima. Kao primjer navodimo kamp Njivice, praćen slikama prijašnjeg stanja, te stanja koje je rezultat unaprjeđenja.

Primjer lošeg izgleda zelenog otoka

Ovako je bilo prije, da bi zatim došlo do promjene...

Kamp Njivice zeleni otoci

Kamp Njivice zeleni otoci

Kamp Njivice ima i jedan estetski iznimno zanimljiv zeleni otok, čija je slika objavljena na društvenim mrežama Ponikvi i Turističke zajednice Općine Omišalj. Nalazi se na vrhu/početku ovog članka :)