Skip to main content
ponikve od vrata do vrata

Priprema otpada u domaćinstvu

Pred nama je godina u kojoj ćemo ostvariti još veći postotak odvojeno prikupljenog otpada. Stoga stanovnicima otoka donosimo #ekoideje

Thu, 03/02/2017 - 12:24

Uvijek se iznenadim kada dođem u posjet nekome tko živi na području gdje odvajanje otpada još uvijek nije zaživilo. Tamo gdje je još uvijek uobičajeno imati jednu kantu u domaćinstvu.

Samo jedna kanta

Ipak, sasvim sigurno i stanovnici otoka Krka imaju različite metode «skladištenja» otpada u domaćinstvu. Možda najčešće imaju jednu kantu koja je samo za bio otpad, miješani komunalni nose u zelenu kućnu kantu ako su u sustavu «od vrata do vrata», a papir, plastiku i staklo pripremaju u vrećicama? Kako vi upravljate ovim izazovima?

 

«Koristimo setove kanti, koji lako stanu u smočnicu. Svaka kanta u setu služi nečemu, a kada se napuni, sadržaj nosimo u kućne kante ili ulične kontejnere, ovisno o vrsti»

 

«Imamo kantu za bio otpad u kuhinji, kantu za miješani otpad u kupaonici, a u spremištu spremamo papir, plastiku, metale i staklo za odvesti u ulične kontejnere»

 

«Jednostavno nosimo bio otpad u kućnu kantu za odvoz, svaki put kada ga ima. Isto činimo i s miješanim. Za ostalo se snađemo, u vrećicama, pa zatim nosim u kontejner»

 

Treća mogućnost zvuči tako jednostavno! Međutim, ukoliko je prakticirate, ili prakticirate bilo koju drugu mogućnost, a da ste u sustavu od vrata do vrata, ovim vam putem ukazujemo na važno pravilo – kućne kante iznesite pred kućni prilaz navečer uoči dana odvoza ILI prije sedam sati ujutro na dan odvoza. Odnesite je odonuda tek kada je ispražnjena, ili u 15 sati.

Dvije kante

Tek ako vam do 15 sati kanta nije ispražnjena, svakako nam se obratite telefonski, emailom, putem Facebooka ili dođite u naše sjedište u Vršanskoj u Krku.

Korištenje kante za bio otpad

Tijekom proteklih, jesenskih i zimskih mjeseci, zaprimili smo pritužbe stanovnika na odvoz kućnih kanti. Propusta je bilo, i puno se radi na njihovom uklanjanju, uz veliku pomoć eko patrole, čija je dužnost praćenje situacije na terenu i usklađivanje naše djelatnosti s potrebama stanovnika.

Uz propuste koji su se dogodili zbog usklađivanja ruta pojedinih vozača kamiona koji pokrivaju određena područja, bilo je i slučajeva kada su stanovnici unijeli svoju kantu za bio otpad – prerano.

Naime, ako kanta nije bila ispražnjena u 11 sati ujutro, to ne znači da neće ipak biti ispražnjena u naredna četiri sata koliko traje radno vrijeme radne jedinice odvoza. Ako imate novog bio otpada koji trebate ubaciti u kantu tijekom dana – jednostavno izađite i odnesite u kantu koja se nalazi na prilazu, a da je ne vraćate natrag.

ponikve od vrata do vrata

Za dodatna pitanja o odvajanju otpada, uvijek smo na raspolaganju. Ponavljamo, konzultirati se možete:

U našem sjedištu u Vršanskoj 14 u Krku, prizemlje;

Telefonom na broj 051/654-600 – između 7 i 15 sati.

Emailom – info[at]ponikve[dot]hr

Privatnom porukom preko Facebooka – molimo vas da primjedbe ne upućujete putem javnog komentara na društvenoj mreži. Kako bismo vam mogli pomoći, moramo znati privatne podatke, poput vaše adrese, telefonskog broja i sl., koje nije poželjno javno objavljivati na društvenim mrežama.