Skip to main content

Vaga na Treskavcu pokazala: U prvih 8. mjeseci povećan udio odvojeno prikupljenog otpada

Nakon 12 godina od uvođenja sustava odvojenog prikupljanja otpada na otoku je postignut prvi zadani cilj gdje je primarnom selekcijom odvojeno i posebno zbrinuto više od 50% korisnog otpada.

Wed, 10/11/2017 - 14:32

Nakon 12 godina od uvođenja sustava odvojenog prikupljanja otpada na otoku je postignut prvi zadani cilj gdje je primarnom selekcijom odvojeno i posebno zbrinuto više od 50% korisnog otpada.

Kako bi ostvarili zajednicu s čim manjom količinom smeća i više prirodnog bogatstva koje ostavljamo potomcima, traži se puno više odgovornosti i malo manje komocije pa se neće dešavati da veći dio korisnog otpada krene na odlagališta, biva skupo spaljen ili neodgovorno odložen u prirodu.

Prije tri godine započelo je uvođenje sustava odvoza "Od vrata do vrata" koji pokazuje prve značajne rezultate i potvrđuje da je planirane postotke u primarnom odvajanju moguće ostvariti.

Od ovog proljeća u Puntu i Krku sustav "Od vrata do vrata" uveden je u cijelosti, s kućnog praga odvoze se sve vrste odvojeno prikupljenog otpada. Obećavajući početni rezultati s više od 55% razvrstanog korisnog otpada pokazuju da ćemo, uz puno truda na edukaciji, ali i nadzora u primjeni, u narednih nekoliko godina ostvariti zadani cilj s više od tri četvrtine primarno zbrinutog otpada.

Pritom su najvažniji u ostvarenju zadanog cilja i dalje otočani, stanovnici naših općina i grada, koji odvajanjem pokazuju odgovornost prema zaštiti okoliša i održivoj ekonomiji, ali i prema svom novčaniku, gdje će odvajanjem slati na odlagalište sve manje količine otpada i time spriječiti veći rast svojih računa kad tijekom 2018. započne odlaganje nekorisnog otpada u regionalnom centru Marišćina.

Koliko je važno da usvoje naviku odvajanja u svom domaćinstvu, isto toliko je važno da u okviru djelatnosti koja bitno popravlja obiteljske budžete, iznajmljivanju svojih soba, stanova ili kuća turistima - jednakom pažnjom vode brigu o otpadu koji ostave njihovi gosti.

gospodarenje otpadom Ponikve Krk

Jedne subote poslijepodne, nakon čišćenja apartmana (s nadziranog eko zelenog otoka:)

Podaci o zemljama iz kojih dolaze turisti pokazuju da na Krk dolazi više od 75% gostiju iz krajeva koji su u primarnom odvajanju napredniji od nas pa dobrim informiranjem i omogućavanjem turistima da čine na odmoru isto što i doma možemo bez većih problema osigurati pravilno razvrstavanje u označene posude.

A za turiste koji to nisu usvojili kod kuće, ili dolaze iz područja kojim takve promjene tek predstoje - tu su njihovi domaćini - koji će ih uputiti kako se kućni otpad na našem otoku razvrstava, vodeći računa o budućnosti i kućnom budžetu :)