Skip to main content
hrvatske vode

Više od pola milijarde kuna ulaže se u krčku kanalizaciju

Do 2020. na otoku Krku dovršit će se izgradnja kanalizacijskoga sustava priobalnog dijela otoka Krka. Time će se u potpunosti spriječiti ispuštanje fekalnih voda u more što će imati golem ekološki i turistički efekt. Od 511 milijuna kuna, koliko iznose troškovi, čak 72 posto sredstava povući će se iz EU fondova, dok će se ostatak namiriti iz nacionalnih izvora.

Fri, 08/18/2017 - 15:12

Potkraj srpnja u sjedištu Hrvatskih voda u Zagrebu potpisani su ugovori za jedan od najvećih projekata u povijesti otoka Krka – „Projekt prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području otoka Krka“. Zbog njegove iznimne važnosti, Krčani su taj projekt već nazvali „projektom stoljeća“ i „povijesnim projektom“. 
  
Do 2020. godine, kada bi projekt trebao u cijelosti biti dovršen, otok Krk dobit će novih 85 kilometara kanalizacijske mreže, 40 kilometara rekonstruirane vodovodne mreže, dva nova i četiri nadograđena uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, ukupnog kapaciteta 85.000 ekvivalenata, 26 crpnih stanica te kompostanu za zbrinjavanje mulja. Broj kanalizacijskih priključaka povećat će se sa sadašnjih 10-ak tisuća na 18 tisuća, čime će se u cijelosti dovršiti izgradnja kanalizacijskoga sustava priobalnog dijela otoka Krka te u potpunosti zaustaviti ispuštanje fekalnih voda u more.

Iz EU fondova 369 milijuna, iz domaćih izvora 142 milijuna

Prihvatljivi troškovi projekta procijenjeni su na 511 milijuna kuna, od čega se najveći dio (72% ili 369 milijuna kuna) odnosi na bespovratna EU sredstva, osigurana iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., dok će se ostatak, u iznosu od 142 milijuna kuna, osigurati iz nacionalnih izvora (trećina iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike, trećina iz Hrvatskih voda i trećina iz proračuna krčkih jedinica lokalne samouprave i poduzeća Ponikve voda d.o.o.).

Ćorić, Đuroković i Đurić pohvalili Krčane 

Na svečanosti u Zagrebu Ugovor o dodjeli bespovratnih EU sredstava potpisali su ministar Tomislav Ćorić, u ime Ministarstva zaštite okoliša i energetike, generalni direktor Hrvatskih voda, Zoran Đuroković i direktor poduzeće Ponikve voda d.o.o., Frane Mrakovčić, dok su Ugovor o nacionalnom sufinanciranju supotpisali i krčki (grado)načelnici.

Ministar Ćorić tom je prilikom izrazio zadovoljstvo zbog uspješne pripreme krčkog projekta te naglasio kako je u pripremi još EU projekata, što potvrđuje da je Republika Hrvatska intenzivirala aktivnosti na povlačenju bespovratnih sredstava iz europskih fondova. - Svaki projekt koji služi poboljšanju vodoopskrbe, odnosno odvodnje, sam po sebi nosi čitav niz pozitivnih učinaka, kako na lokalnu zajednicu, tako i na sustav. Imajući u vidu činjenicu da će se realizacijom ovog projekta prije svega pridonijeti zaštiti okoliša i poboljšanju kvalitete života naših građana na otoku Krku, mi iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike možemo samo još jednom čestitati Hrvatskim vodama, poduzeću Ponikve i čelnicima krčkih samouprava, rekao je ministar Ćorić.


Čestitkama se pridružio i direktor Hrvatskih voda, Zoran Đuroković, koji je posebno pohvalio dobru suradnju s poduzećem Ponikve voda d.o.o. - Tu su nam dragi predstavnici s Krka i možemo se zajednički pohvaliti da ćemo napraviti značajan iskorak po pitanju odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na otoku Krku.  Rekao bih da smo prethodno dobrom suradnjom s Komunalnim poduzećem Ponikve gotovo u cijelosti riješili pitanje vodoopskrbe na otoku Krku, a na ovaj način krenut ćemo ka ukupnom rješavanju odvodnje na području otoka. Zajedničkim snagama i uz umješnost i veliku želju i volju otoka Krka i Komunalnog poduzeća Ponikve, danas ćemo napraviti korak više i učiniti ovaj projekt operativnim, napomenuo je direktor Đuroković.

Spomenka Đurić, državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, rekla je pak da je provedba tog projekta od strateške važnosti za otok Krk. - Spomenuti projekt zaista je od stručne, strateške i sektorske važnosti jer će se njime ostvariti optimalna rješenja, kako za dobavu i isporuku dovoljnih količina pitke vode odgovarajuće kvalitete, tako i za osiguranje kvalitetnog sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda. Ovaj projekt vodi  prema zaštiti zdravstvenog stanja i poboljšanju uvjeta života svih stanovnika na području aglomeracije otoka Krka, a u konačnici predstavlja i važan doprinos zaštiti okoliša. Također, provedbom ovog projekta područje aglomeracije Krk bit će u skladu sa zahtjevima koje postavljaju vodno-komunalne direktive, koje zaista jesu određene i definirane ne radi postavljanja pravila, već radi zaštite života svih nas, stanovnika ove zemlje, istaknula je državna tajnica Đurić.

Mrakovčić: postavljamo temelje jednom drugačijem otoku 

U ime krčke delegacije svim partnerima u tom projektu zahvalio se Frane Mrakovčić, direktor poduzeća Ponikve voda d.o.o. – Možda još nismo ni svjesni, ali ovaj projekt za otok Krk predstavlja iznimno velik korak. Usudio bih se reći da je, nakon izgradnje Krčkoga mosta, ovo najveći projekt ikada realiziran na našem otoku. U sljedeće tri godine čeka nas jako mnogo posla. Ovim projektom postavit ćemo temelje jednom drugačijem otoku. Uz naš sustav zbrinjavanja otpada, koji je već godinama među najboljima u Hrvatskoj, ovaj projekt dodatno će potvrditi opravdanost našeg slogana -  „Eko otok Krk – najčistiji dio Hrvatske“, rekao je Mrakovčić.

 


I Vrbnik dobiva kanalizaciju

Iako Vrbnik nije uključen u projekt, a nije uključen zbog neisplativosti investicije (preveliki troškovi za mali broj korisnika prema kriterijima EU), stanovnici općine Vrbnik ne moraju brinuti. Naime, budući da je Hrvatska pri ulasku u EU potpisala ugovor kojim se obvezala  da će za sve aglomeracije preko 2.000 stanovnika do 2023. riješiti odvodnju, iz Ponikava najavljuju da će i općina Vrbnik dobiti kanalizacijski sustav, neovisno o isplativosti investicije. Sredstva za taj zahvat osigurat će se iz drugih izvora.

Naposljetku kažimo da su potpisivanjem spomenutih ugovora stvoreni i formalni preduvjeti za početak realizacije tog iznimnog projekta. Kako je najavljeno, građevinski radovi počet će odmah nakon turističke sezone, već u listopadu.

 


Darijo Vasilić, Grad Krk

- Ovo je jedan od najznačajnijih infrastrukturnih komunalnih projekata ikada napravljenih na otoku Krku. To je za otok Krk generacijski projekt. Zahvaljujući njemu, Krk postaje ekološki otok koji u cijelosti prikuplja, odvodi i zbrinjava otpadne vode. Otok Krk se time pozicionira kao jedan od najčistijih prostora Hrvatske.

 


Toni Juranić, Općina Baška

- Otok Krk je po mnogo čemu prvi. Kolijevka smo pismenosti, prvi smo otok po broju turističkih noćenja, najveći smo otok, pa zašto ne bismo bili prvi i po vodoopskrbi i odvodnji otpadnih voda. Ovo je uistinu velik projekt i radujem se što će se njime još unaprijediti kvaliteta našeg plavog Jadrana.

 

Neven Komadina, Općina Dobrinj

- Rijetko se događaju ovako velike investicije na otoku Krku. Ovaj projekt dat će velike ekološke efekte, omogućiti primjereni komunalni standard i stvoriti preduvjete za gospodarske investicije u turizmu. Dugoročno gledano, cijeli otok imat će velike koristi.

 

Marinko Žic, Općina Punat

- Ovo je jedan milenijski projekt koji će imati velike pozitivne posljedice za cijeli otok Krk, osobito u segmentu turističkoga gospodarstva i zaštite okoliša. Ovime ćemo našem sloganu – „Eko otok Krk – najčistiji dio Hrvatske“ dati još veću težinu. 

 

Robert Anton Kraljić, Općina Malinska-Dubašnica

- Veseli me što će se ovim projektom na sustav za pročišćavanje otpadnih voda povezati i neka ruralna područja, kakvih ima i u općini Malinska-Dubašnica. U tim naseljima to će predstavljati velik poticaj za daljnji razvoj jednog novog oblika turizma – onog poljoprivrednog, ruralnog, u kojem vidimo velik potencijal. U svakom slučaju, čeka nas jako mnogo kopanja i jako mnogo posla.

 

Mirela Ahmetović, Općina Omišalj

- Ovo je veliki dan za cijeli otok Krk, pa tako i za općinu Omišalj. Ovaj projekt označava početak jednog potpuno novog načina života na otoku Krku. Zbog toga sam iznimno zadovoljna. Otok Krk ubrzo će postati jedno veliko gradilište, no, naši stanovnici tome se vesele jer su svjesni važnosti ovog projekta.